IN DE OMGEVING…

Buitenhuis De Graef is gelegen in de driehoek België, Duitsland, Nederland op de grens van de Voerstreek en het Land van Herve. Het golvende Zuid Limburgse heuvelland met zijn brede dalen, mooie loofbossen, riviertjes en beken, is een paradijs voor wandelaars en fietsers. Het leven in de romantische dorpskommen is rijk aan tradities en in harmonie met de natuur en het omringende landschap. In dit gebied kan volop genoten worden van de Belgische gastronomie. De in een straal van ca. 20 km gelegen steden Maastricht, Aken en Luik bieden bovendien veel mogelijkheden op cultureel gebied.

Afkomstig uit, bekend met en trots op de prachtige Voerstreek, delen wij onze lokale kennis graag met onze gasten. Hieronder vindt u onze top 15 favoriete adresjes in de buurt en regio. In het huis zelf vindt u nog meer informatie zoals mooie wandel- en fietsroutes, bijzondere activiteiten, gastronomie en actuele festiviteiten in de streek.

1. Aubel (BE) is het volgend stadje 3 km ten zuiden van Remersdaal. Aubel is Franstalig en heeft een gezellig centrum met terrassen en iedere zondag- en dinsdagochtend een markt met verse streekproducten zoals kaas, kruiden, groenten en slagerijproducten.

2. Maastricht (NL) is een eeuwenoude Europese smeltkroes, waar de Germaanse en Latijnse culturen elkaar ontmoeten. Een stad van levensgenieters met sfeervolle pleinen en straatjes en een druk programma van festiviteiten het hele jaar door. Het veelzijdige aanbod van musea, markten, winkels, theaters, bioscopen, kerken en goede horeca voorzieningen staat garant voor een plezierig dagje uit.

3. Aken (DE) is de oude hoofdstad van Europa, een stad met een lange geschiedenis en een beroemde Dom. In het kleine historische centrum staat de oude basiliek met het graf van Karel de Grote. Daarnaast zijn ook de Rathaus en de Rathausplatz, afgewisseld met de vele winkels en horeca, aan te raden bij een bezoek aan Aken.

4. Luik (BE), ook wel Petit Paris genoemd, is een stad in restauratie waar je je echt in Frankrijk waant. Beroemd zijn het centrum met de kleine straatjes en de vele winkels, de zondagochtendmarkt (het Bad) en de vrijdagochtend brocanterie markt in de wijk Outre Meuse. Ook het Calatrava station Guillemins is zeker een bezoekje waard.

5. Gulpen (NL), 10 km ten noorden van Remersdaal, ontleent haar naam aan het riviertje de Gulp, dat dwars door het centrum van het dorp loopt en het dorpsgezicht typeert. Maar de naam Gulpen geniet grotere bekendheid vanwege de lokale Gulpener bierbrouwerij. Als streekcentrum heeft Gulpen met haar wekelijkse markt, winkels en tropisch zwemparadijs Mosaqua (binnen- en buitenbad) veel te bieden.

6. In Val Dieu (BE), 4 km westelijk van Aubel, ligt het 800 jaar oude gelijknamige Benedictijner klooster met een basiliek, tuinen en een abdijbier brouwerij. Een bezoek op zich is de moeite waard en ook als stop op een van de wandel- of fietsroutes die erlangs leiden zeer zeker aan te bevelen.

7. Fietsen is niet voor niets een populaire activiteit in deze streek. Het glooiende heuvelland biedt fysieke uitdagingen en beloont met schitterende panorama’s. Mooie off road tracksvoor mountainbikers, maar ook prachtige geasfalteerde B-weggetjes voor wielrenners of met gemak op een elektrische fiets. Fietsverhuur bij Freddie Pinckers bij de middelbare school in s’Gravenvoeren.

8. Verscholen tussen de bossen en de heuvels te midden van Noorbeek en s’Gravenvoeren ligt Landgoed Altembrouck. Een bijzonder mooi landhuis in een evenzo mooi wandelgebied met een luxe hotel, een restaurant met gerechten van het eigen land, tentoonstellingen en live muziek en een winkel met lekkere streekproducten (dependance van de Eijserhalte).

9. Een bezoek aan het Sprookjesbos in Valkenburg aan de Geul is een leuk uitje voor jong en oud. Het familiepark, een kleine Efteling, biedt allerlei attracties en speelmogelijkheden en prikkelt de fantasie.

10. Forel uit Limburg is een begrip. Om zelf te bereiden in de pan, oven of op de barbecue koopt u lekkere en verse forellen met toebehoren uit de vijvers van het kasteel Gasterij de Commanderie in Sint-Pieters-Voeren wordt forel gekweekt, en is ‘bereid op Pauline’s wijze’ de specialiteit van de Gasterij.

11. Ook de moeite waard, interessant én spannend, is een bezoek aan de oude kolenmijn in Blegny (BE), 12 km zuidwest van Remersdaal. De Blegny-Mijn is één van de vier authentieke koolmijnen van Europa waar de ondergrondse galerijen nog toegangelijk zijn voor de bezoekers en wordt als erfgoed beschouwd zowel door Unesco als door de oudere generaties in de streek.

12. Historisch interessant is ook het museum kasteel de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen, iets ten noordwesten van Maastricht. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de kruistochten in de 13e eeuw. Alden Biesen werd gebouwd door de Duitse Ridderorde en is nu nog een van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio.

13. In Margraten (NL) vindt u aan de Rijksweg Slagerij Kusters, bekend in de wijde omtrek en bij vooraanstaande horeca in Zuid Limburg. Kusters staat bekend om de hoge kwaliteit en de eerlijk productie van het vlees van hun Blanc Bleu Belge runderen.

14. In Hoogcruts bij Noorbeek (NL) koopt u de groentes en fruit van het seizoen vers van het land, in de Oogstschuur van fruitbedrijf Notenmans. Ook heerlijke producten zoals stroop, honing, jam, sap en limonade worden op ambachtelijke wijze gemaakt en komen van de eigen boomgaarden en aardbeienvelden.